סיפורים מהקליניקות - סיפורה של מ'. כתבה קרן אסלן, סטודנטית שנה ד

מ' בת 33 נשואה ואם לשניים, סובלת מקרטוקונוס מתקדם בשתי עינייה.

קרטוקונוס היא מחלה תורשתית הפוגעת בקרנית אשר מקבלת צורה של קונוס. המחלה מתבטאת לרוב בעשור השני לחיים וגורמת לירידה בראייה שהולכת ומחריפה עד כדי כבדות ראייה ובמקרים קיצוניים אף מובילה לעיוורון.

המצב הראייתי של מ' הלך והחמיר כך שהטיפול האופטי הקונבנציונלי – משקפיים ועדשות מגע רגילות - לא נתן מענה.

במהלך ניסיונותיה הרבים של מ' להציל את ראייתה היא פנתה למנהלי מחלקות עיניים וטובי המומחים בתחום ובהמלצת הפרופ' שטיפל בה עברה טיפול מיוחד שנקרא cross-linking על מנת לעצור את הדרדרות ראייתה. לימים התברר שהטיפול לא הועיל וראייתה המשיכה להתדרדר. הצעד הבא המתבקש מבחינה רפואית היה השתלת קרנית.

לפני כחצי שנה, כשכמעט איבדה תקווה והכינה עצמה נפשית לפתרון הרפואי, שמעה במקרה מפציינט מרוצה על עדשות מיוחדות לקרטוקונוס המשפרות באופן משמעותי את הראייה וממנו קיבלה את הפרטים של הקליניקה לעדשות מגע בבית הספר לאופטומטריה ומדעי הראייה שבאוניברסיטת בר אילן.

מ' הגיעה לבדיקה באוקטובר האחרון נבדקה ואובחנה ע"י ד"ר פיליפ פיין. ד"ר פיין באופטימיות רבה ובעזרת המכשור המתקדם בקלינקות הגיע למסקנה שניתן לשפר את ראייתה.

האבחון כלל בדיקת מיפוי קרנית (ראו תמונה משמאל), שלאחריו הסביר ד"ר פיין, שלב אחר שלב בסבלנות רבה, איך ניתן לעזור לפציינטית עם קרנית מעוותתת בעזרת עדשות סקלרליות.

 

מהי עדשה סקלרלית? עדשת מגע קשה גדולה מהרגיל המונחת על הלובן ובניגוד לעדשת מגע קשה רגילה אינה מפריעה ובקושי מורגשת בעין. 

עקרון פעולתה של העדשה הסקלרלית הוא למלא את המרווח בין העדשה לבין הקרנית המעוותת בנוזל וליצור משטח רגולרי לשבירת האור המאפשר ראייה טובה, הדבר אפשרי כל עוד המדיה והרשתית תקינות.

 

 

 

הותאמו והזמנו למ' עדשות סקלרקליות מיוחדות ומותאמות עבורה.

הערכה של עדשה סקלרלית

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הערכה והתאמה של עדשה סקלרלית

 

לאחר התאמת העדשות הסקלריות עבור מ', נבדקה ראייתה כשהיא מרכיבה אותן. מ' התרגשה לגלות עד כמה ראייתה השתפרה. מראייה ירודה (6/30 ואף גרוע מזה), הצליחה להגיע לראייה טובה בשתי עינייה (6/6), ראייה שתאפשר לה תפקוד יומיומי מיטבי.

מ' הביעה את הערכתה הרבה לקליניקות לאופטומטריה באוניברסיטת בר אילן  על כך שהשיבו לה את מאור עינייה ומאז מספרת בכל הזדמנות על המהפך המדהים שקרה לה ללא כל פעולה כירורגית ומפנה אלינו לא מעט אנשים שסובלים מבעיות ראייה שלא מצליחים לקבל מענה לראייתם הירודה ברפואה הקונבנציונלית.

מציטוט דבריה של מ' : "לא יאומן שהאופטומטריה יכולה להצליח במקום שהרפואה לא מצליחה".

 

קרן אסלן

סטודנטית שנה ד